Spring naar content

Samenlevers

Steeds meer mensen kiezen ervoor om samen te leven zonder te trouwen. Samenwoners moeten na het eindigen van hun relatie veel regelen. Het is dus belangrijk dat u, als u uit elkaar gaat, duidelijke en werkbare afspraken maakt met elkaar. Bijvoorbeeld over de verdeling van het gezamenlijke vermogen en de zorg en kosten van en over uw kinderen. U bent namelijk als niet-getrouwde ouders verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Ook moeten er afspraken gemaakt worden over de kosten van uw kinderen.

Hulp bij complexe vraagstukken

Bent u een samenlever en gaat u uit elkaar? Dan kunt u te maken krijgen met complexe vraagstukken. Bijvoorbeeld wie er in het huis blijft wonen na de scheiding. Of hoe de financiële afwikkeling verloopt wanneer een partner meer vermogen investeerde in het huis dan de ander.

Gemaakte afspraken

Ex-samenlevers zijn, zonder een schriftelijk gemaakte afspraak, niet verplicht om aan elkaar partneralimentatie te betalen. Ook bouwen ongetrouwden niet automatisch ouderdoms- en nabestaandenpensioen op voor elkaar. Samenlevers zijn geen wettelijke erfgenamen van elkaar. In een (notariële) samenlevingsovereenkomst of in een testament kunnen uiteraard afspraken/regelingen staan die meer bescherming bieden voor de ander als de relatie eindigt.

Wij helpen u graag met het opstellen van deze documenten en alle problemen die zich voordoen bij de beëindiging van de samenwoning.